hledat
Návazné odkazy
Čas v Japonsku
Vaše doporučení je naší odměnou
Tempura 天ぷら
Tempura je původně portugalské jídlo, které Japonci převzali a přizpůsobili ho místním podmínkám a zvyklostem v 16. století. Jde o obalovanou a osmaženou zeleninu, houby, ryby a krevety.
Recept na tempuru: Těstíčko na obalení: žloutek smícháme s hladkou moukou a trochou vody. Nakrájíme na tenké proužky zeleninu. Např.: mrkev, bramboru, lilek, cibule ap. Připravená zelenina, a případně další ingredience jako: houby šiitake, krevety, ryby ap. obalíme namočením v těstíčku a osmažíme ve větším množství oleje rozehřátého na cca 280 stupňů. Vhodná je pánev wok, ale dá se použít i hrnec.
Před konzumací se osmažený kousek namáčí do tempura sosu - jakéhosi dresinku, který se skládá ze strouhané ředkve, sojové omáčky a dochucovadel daši 出汁. Někdy se také můžeme setkat s tempurou, která se místo výše zmíněného sosu ochucuje čajovým práškem mačča se solí.
Tempura se většinou podává s rýží, časté jsou také kombinace tempury a nudlí udon tzv.: tempura-udon天ぷらうどん, nebo rýžové misky tzv.: ten-don天丼.
Tempura je jedno z mála japonských jídel, ke kterému nejsou potřeba zvláštní ingredience a lehce si jí může udělat každý doma.
Suši a tempura – promo video:
Reklama