hledat
Návazné odkazy
Čas v Japonsku
Vaše doporučení je naší odměnou
Udon 饂飩
Udon jsou považovány za typicky japonské nudle. Do Japonska se dostaly z Číny během období Nara a původně se jednalo o jídlo aristokracie. Nudle Udon se vyrábějí z pšeničné mouky a vody - jsou tedy bezvaječné a pro Evropany překvapivě silné. Většinou jsou silné okolo 5mm, ale můžeme se setkat i s tenkými nudlemi udon.
Po uvaření se scedí (nejčastěji se ohřívají předvařené v rovnou v cedníku) a přehodí se do misky, kde se zalijí vývarem a doplní o další složky. Podle dominantní složky se také udon nazývají. V letních měsících se konzumují i studené udon. Hojně se můžeme setkat s Kicune udon きつねうどん. Kicune je světle hnědá věc sojového původu, připomínající tvarem a konzistencí žínku. V restauracích jsou obvykle velmi chutné také tempura udon 天ぷらうどん tj. udon obsahující tempuru – obalovanou smaženou krevetu nebo zeleninu.
Udon se jí hůlkami a podle Japonců je k jejich správnému vychutnání potřeba notně srkat.
Kromě restaurací se udon dají sehnat i v supermarketech, kde se prodávají jak v chlazené, tak i v instantní podobě. Nudle udon jsou však Japonci chápány jako jídlo, na které je lepší si zajít do restaurace a to ne jenom proto, že jsou poměrně levné (dají se běžně pořídit okolo 400 jenů). Nejlépe chutnají ve specializovaných restauracích, kde si dělají nudle udon domácí. V Evropě a v České republice se dají nudle udon sehnat chlazené ve specializovaných prodejnách s japonskými potravinami. Hotové udon si můžeme dát v japonských restauracích – bohužel cena bývá přemrštěná.