Sašimi 刺身 Japonsko - přehled

hledat

Návazné odkazy


Čas v Japonsku




Vaše doporučení je naší odměnou

Sašimi 刺身



    V případě sašimi jde na rozdíl od suši pouze o plátky syrové ryby. Sašimi je nakrájené syrové rybí maso. Kromě ryb se používá i maso ostatních mořských živočichů jako jsou velryby, sépie, chobotnice, škeble či mlži. Nejčastěji používané maso na přípravu sašimi je, stejně jako u suši, tuňák a losos. K nejznámějšímu patří maso z ryby fugu 河豚. Vnitřnosti ryby fugu jsou prudce jedovaté, proto přípravu této ryby může provádět pouze k tomu licencovaný kuchař. Ve vnitrozemských prefekturách se servírují jako sašimi i sladkovodní ryby jako je třeba kapr. Kapr se podává na ledové tříšti, aby pozbyl svého charakteristického rybího zápachu. Zvláštní skupinu sašimi tvoří koňské sašimi tzv. basaši 馬刺し, kdy je servírována, na tenké plátky nakrájená, koňská panenka. Podobně se můžeme také setkat se sašimi z kuřecího, jeleního, medvědího nebo dokonce psího masa. Jedná se však o speciality, které jsou k dostání pouze v některých prefekturách.

    Sašimi se podobně jako suši jí lehce namáčené do sójové omáčky se špetkou rozpuštěné pasty wasabi. Je servírované na na nitky nastrouhané bílé ředkvi, která kromě ozdobné funkce napomáhá trávení. K sašimi se většinou nepodává rýže ani žádná jiná příloha.
    Sašimi se jí výhradně hůlkami a to tak, že se uchopí jeden kousek a zlehka se namočí v sojové omáčce s rozpuštěnou špetkou wasabi a celý se sní. Sašimi se v Japonsku neukusuje. Je-li plátek sašimi příliš velký, můžeme od něj snadno hůlkami oddělit menší sousto.
    Se sašimi se pak můžeme setkat v každé lepší Japonské restauraci, kde se nejčastěji nabízí sašimi-moriawase 刺身盛り合わせ tj. set obsahující více sašimi z více druhů ryb.

  • Sašimi
  • Sašimi z tuňáka
  • Sašimi z koně
Reklama