hledat
Návazné odkazy
Čas v Japonsku
Vaše doporučení je naší odměnou
Sake 酒
Sake je alkoholický nápoj vyráběný z rýže a kvasinek. Sake se nejčastěji překládá termínem „rýžové víno“. Mluví-li Japonci o rýžovém vínu, používají termín sake 酒. Je-li před znakem sake předsunutá zdvořilostní předložka „o“ osake お酒, znamená tento termín alkohol.
První historické zmínky o výrobě sake se datují do 8. století. Výroba byla přejatá z Číny a následně uzpůsobená místním podmínkám. Základem při výrobě sake je namletá a napařená rýže. Takto upravenou rýži mikroorganismy rozkládají na cukry, které se kvašením mění na alkohol, sake tedy není destilátem. Mezi nedestilovanými druhy alkoholických nápojů sake vyniká především vysokým obsahem alkoholu, který dosahuje až 22%. Jedná se o nejsilnější nedestilovaný alkoholický nápoj.
Mezi Japonci je popíjení sake velmi rozšířené. Sake se pije jak chlazené, tak ohřívané. Chlazené sake se nazývá reišu 冷酒, ohřívané acukan 熱燗. Ohřívá se buď ve speciálních ohřívadlech, nebo ponořením lahvičky na sake do horké vody. Ohřívá se na teplotu okolo 60 stupňů. V Japonsku se také prodávají plechovky, ve kterých se sake samo ohřeje. Sake se pije z malých kalíšků, hostitel dolévá hostovi tak, aby byl kalíšek stále plný.
Mezi ostatní alkoholické nápoje - osake Japonci zahrnují kromě sake ještě šóčú, whisky, víno, pivo apod.
Šóčú 焼酎
Šóčú je tradiční japonský tvrdý alkohol. Šóčú se palí z různých surovin. V každém kraji se používá jiných ingrediencí nebo jejich kombinací. Mezi základní suroviny patří rýže, batáty, ječmen aj. Šóčú obsahuje 20-60% alkoholu a nejčastěji se pije na ledu nebo ředěné horkou nebo studenou vodou. Časté je také míchání s čajem, sodou nebo džusem.
Whisky – uisukí ウィスキー
Japonci pijí jak zahraniční, tak domácí whisky. Nejstarší japonskou whisky je Yamazaki, její výroba začala v roce 1923. Současným majitelem této značky je firma Suntori. Whisky Yamazaki je nejpopulárnější japonskou whisky současnosti se exportuje i do více než 25 zemí.
V roce 1934 vstoupila na trh whisky Yoichi, kterou vlastní firma Nikka. Po II. světové válce vznikly další značky jako je například Fuji-gotenba, Hakushu, Karuizawa aj.
Japonci obvykle pijí whisky ředěnou vodou, často s ledem nebo na ledu.
Pivo – bíru ビール
Pivo je v Japonsku velmi oblíbeným a rozšířeným nápojem. Některá japonská piva jsou vyrobená i z českého chmele. Mezi nejznámější japonské značky patří Asahi, Kirin a Sapporo. V Japonsku je rozšířené plechovkové pivo, které tvoří naprostou většinu nabídky. Nejrozšířenější jsou třetinky, v Japonsku se ale můžeme také setkat s pivem o velikosti 1 dcl. V Japonsku jsou také populární nealkoholická, nekalorická a netučná „piva“.
Japonci jsou velmi málo odolní vůči alkoholu. Souvisí to s tím, že jejich tělo má k dispoci menší množství enzymů odbourávající alkohol. Přesto by se dalo říct, že je japonský styl pití jedním z nejodvážnějších na světě. Japonci v podstatě libovolně kombinují jednotlivé druhy alkoholu. K večeři si běžně dají pivo, následně ho zapijí vínem a pokračují s tvrdším alkoholem. Při pití podřízený popř. hostitel neustále dolévá nadřízenému popř. hostu. Opilý Japonec většinou neobtěžuje okolí, většinou se pozná pouze podle výrazně červené barvy v obličeji.