hledat
Návazné odkazy
Čas v Japonsku
Vaše doporučení je naší odměnou
Rámenラーメン
Nudle rámen byly importovány z Číny, v Japonsku zdomácněly a staly se jedním z nejoblíbenějších pokrmů Japonců. Rámen jsou pšeničné nudle nažloutlé barvy přelité nejrůznějšími vývary a doplněné dalšími ingrediencemi. Ačkoliv se jedí po celý rok, nejvíce přijdou k duhu ve studených zimních měsících, kdy horké rámen dovedou prohřát zimou zkřehlé tělo.
V restauracích a jídelnách se používají již předvařené nudle, které se pouze krátce povaří v cedníku a vyklopí do misky. Poté se zalejí vývarem a doplní ingrediencemi jako je např. plátek prorostlého vepřového, řasy wakame, řasy nori, na různé způsoby vařené vajíčko, sojové výhonky, plátek ozdoby udělané z rybí moučky apod. Rámen se dělají v nejrůznějších chutích a v Japonsku jsou hojné specializované restaurace, kde dělají pouze rámen, na stolech jsou pak volně k dispozici nejrůznější ochucovadla, takže si může každý dosyta užít své oblíbené chuti.
Mezi Japonci jsou také velmi oblíbené tzv.: kappu-rámen カップ・ラーメン、neboli instatní rámen. Jedná se většinou o polystyrenovou misku (začínají se objevovat i dvoustěnné papírové misky), ve které jsou již nudle se všemi přísadami. Tak jako se u nás prodávaj čínské nudle. Rozdíl je pouze v tom, že jsou mnohem chutnější, a protože jsou již v misce, stačí je přelít pouze horkou vodou.
Rámen se jedí hůlkami a na polévku je k dispozici malá čínská lžíce. Rámen se jedí horké a při jejich jedení je nezbytné a nutné srkat. Nezbytné proto, abyste si neopařili rty a nutné proto, abyste si patřičně vychutnali chuť a vůni, která se srkáním v ústech rozline.
Tak jako je tomu i u ostatních pokrmů, japoncům chutnají rámen nejvíce v Japonsku, pokud možno v jejich oblíbené restauraci. Vzhledem k tomu, že rámen jsou původem z Číny, tak se dají chutné rámen sehnat i v některých čínských restauracích a to nejen v Japonsku.
Reklama