hledat
Návazné odkazy
Čas v Japonsku
Vaše doporučení je naší odměnou
Miso 味噌
Miso je japonská polévka z pasty, která je tvořená fermentovanými (zkvašenými) sojovými boby, solí a obilnými klíčky. Tato pasta se skládá ze tří složek, a jejímž základem jsou rozvařené sojové boby tvořící 1/3 pasty, které se po vychladnutí smíchají s rozvařenými a následně nakvašenými klíčky a solí - každá tato složka tvoří 1/3. Vše se důkladně prohněte a hmota se následně nechá 3 měsíce kvasit. Výsledkem je pasta miso.
Polévka miso, se připravuje povařením složek polévky, které nejčastěji tvoří řasy wakame, ředkev, houbičky, pórek, mrkev, mušličky apod. a následně se do vývaru přidá trochu pasty miso. Miso by se nemělo vařit – var zabíjí cenné bakterie obsažené v pastě.
V Japonsku jsou rozšířené dva základní druhy misa – červené miso 赤味噌a bílé miso 白味噌. Červené miso je husté a poměrně silné kyselé chuti, bílé miso je jemné mírně slané chuti. Výsledná chuť misa záleží nejen na kvalitě misa a jeho přísadách, ale také na umu použitém při jeho přípravě.
Miso se servíruje v malých miskách s pokličkou a na rozdíl od evropské polévky se nejí před jídlem, ale spíše se konzumuje k hlavnímu chodu, jako jedna z jeho složek. Poklička chrání miso před brzkým vystydnutím. Tak jako vše i miso, respektive jeho složky, se jí hůlkami. Samotná tekutina se upíjí – což v japonském pojetí stolování znamená, usrkávat.
Přestože miso obsahuje poměrně hodně soli a má poměrně specifickou – pro mnohé až hnusnou chuť, je nesporný jeho blahodárný vliv na lidský organismus. Nejen díky tomu si nachází cestu do západních domácností. Miso můžeme sehnat nejen ve specializovaných prodejnách s japonskými potravinami, ale i ve větších supermarketech. Nejčastěji se prodává instantní miso i s dalšími ingrediencemi, jako jsou řasy, mušličky, tófu aj.