Jídlo<BR>(tabemono) 食べ物 Japonsko - přehled

hledat

Návazné odkazy


Čas v Japonsku



My status 

Sdílet


Vaše doporučení je naší odměnou

Jídlo
(tabemono) 食べ物



    Japonská kuchyně je velmi pestrá, originální a celosvětově proslavená. Přestože se jedná o originální kuchyni, byla a je pod vlivy ostatních světových kuchyní. V historii byla pod vlivem čínské a korejské kuchyně, v 15. a 16 století pod vlivem portugalské a indické kuchyně, v 1. pol. 20. století pak především pod vlivem americké kuchyně. Z každé kuchyně zůstalo v té japonské něco, co stalo se její nedílnou součástí. Z čínské kuchyně například v Japonsku zdomácněly jídla jako nudle rámen a udon, smažená rýže čáhan チャーハン, smažené taštičky gjóza 餃子 aj. Z portugalské kuchyně Japonci převzali obalovanou smaženou zeleninu tempura 天ぷら, z indické omáčky karé カレー a z americké hamburgery a steaky.


   Základní potravinou byla a je kulatozrná rýže, nejčastěji domácí produkce. Dá se říci, že Japonci konzumují rýži 3x denně- k snídani, k obědu i k večeři. Rýže je doplňována rybím masem, zeleninou, hovězím nebo vepřovým masem. Ryby jsou po rýži nejčastější složkou japonské stravy. Japonci konzumují ryby různých druhů a velikostí - od velryb až po malé rybičky a jikry. Ryby, rybí maso, krevety a mušle se konzumují většinou syrové jako sašimi 刺身 nebo suši 寿司 častá je také tepelná úprava jako smažení, marinování, pečení a dušení. Některé ryby, chobotnice, sépie a mušle se suší a prodávají se sušené jako cumami つまみtzn. příloha k alkoholickým nápojům. Usušené mořské maso se také mele na moučku, kterou se ochucují další produkty potravinářského průmyslu. Světově proslavená je konzumace čtverzubce; jap.: fugu 河豚 – ryby jejíž vnitřnosti jsou prudce jedovaté. Kuchaři připravující pokrmy z fugu proto musejí mít zvláštní licenci.
   Také maso je nedílnou součástí japonské kuchyně. Převážně se konzumuje vepřové, hovězí a kuřecí. Vepřové a hovězí se v Japonsku většinou prodává nakrájené na tenké plátky a úhledně složené v krabičkách. Tyto plátky se používají na přípravu sukijaki, šabušabu, šógajaki apod. Mleté maso je potom součástí taštiček gjóza, masových knedlíčků nikuman, hamburgerů apod. Zejména na frekventovaných místech se prodávají špízy z nejrůznějších druhů mas. Zvláště mezi mladými Japonci jsou populární restaurace jakiniku 焼肉, kde si sami opékají maso přímo na stole.
   Japonci také konzumují mnoho zeleniny, ať již kořenovou jako je ředkev, zázvor, wasabi, kořen lotosu, mrkev, brambory, batáty, bambusové výhonky a mnoho dalších nebo zeleninu listovou jako je špenát, salát, zelí, čínské zelí, listy chryzantémy nebo plody jako jsou rajčata, lilky, okurky, papriky apod. Především kořenovou zeleninu, ale i třeba zelí, lilky a okurky, nakládají do slaných nálevů a směsí. Takto upravená zelenina pak slouží podobně jako naše okurky - příloha k jídlům. Zelenina, byť někdy v minimálním množství, je součástí téměř každého japonského tradičního jídla.

   S modernizací Japonska se zde rozšířily i potraviny typické pro euroamerickou kulturu. Například kynuté pečivo. V současném Japonsku se s pečivem setkáme v každém obchodě, ale je nutno dodat, že je chuťově i konsistenčně velmi vzdálené našemu chlebu či rohlíkům. Japonský chléb je chléb toustový, nakrájený na čtverce a za žádných okolností netvrdnoucí. Svou konsistencí pak trochu připomíná houbu. Chuť má nasládlou.
    Japonská kuchyně je zdravá a chuťově velmi pestrá a rozhodně stojí za to jí ochutnat. Ať již v některé z japonských restaurací nebo přímo v Japonsku.

   V Japonsku se jí hůlkami haši 箸. Hůlky jsou kratší a tenčí než hůlky používané v Číně. V restauracích a obchodech se pak často můžeme setkat s hůlkami na jedno použití tzv. waribaši 割り箸. Hůlky se drží v jedné ruce tak, že spodní hůlka je opřená mezi prostředníčkem, prsteníčkem a kořenem palce. Tato hůlka je zafixovaná a nehýbeme jí. Horní hůlka pohyblivá a je sevřena mezi palcem a ukazováčkem.



   Při jídle je neslušné smrkat a zejména je nevhodné, aby se dva strávníci hůlkami dotkli jednoho sousta!!! Neznalí cizinci by se toho mohli dopustit, když by si navzájem pomáhali porcovat sousta. Japoncům společné nabírání hůlkami totiž asociuje s pohřebním rituálem, kdy pozůstalí a činí tak společně, hůlkami ukládají spálené ostatky do urny.

  • Suši
  • Sašimi
  • Nudle soba
  • Nudle udon
  • Tempura
  • Sklizeň čaje v Šizuoce
Reklama